Skruemaskine og boremaskine – hvorfor to navne?

Oplever du nogensinde, at du sidder med en anden person og taler om to forskellige givne genstande, og når I så skal vise billeder af hvert jeres objekt, så viser det sig efter lidt tid, at man taler om den samme enhed?

Det kan virke lidt pinligt til at starte med, og man ender med at diskutere, hvem der benytter den rette betegnelse, men hvis man kommer fra en baggrund, hvor man har brugt sit ord hele livet og hørt andre bruge det, hvem har så egentlig ret?

Som konkret eksempel, som vi har nævnt i overskriften her, så skal vi snakke om en skruemaskine VS en boremaskine.

Der findes måske endda flere ord for det, og nogle områder har måske endda opfundet deres egne, personlige navne til denne enhed, med disse to udtryk er mest udbredte, så dem bruger vi her.

Er boremaskine eller skruemaskine korrekt?

Nu er det måske ret så åbenlyst, at man taler om den samme opfindelse mere eller mindre – fraset model, særbrug med videre – for begge dele slutter på “-maskine”, så så langt er man da enig.

Første ord henviser til, om man henviser til, hvad man gør med maskinen kontra, hvad man bruger med den.

Derfor finder man nok hurtigt ud af, at man har at gøre med den samme maskine, når man skal til at forklare, hvad maskinen reelt kan.

Men så kan man tage en ret som krebinetter eller karbonader. Her er der ikke overlap i nogle ord, men man kan sige, at der er tale om regionale forskelle, og retten er da nok også ældre end en skue- eller boremaskine, hvor man måske brugte en skruetrækker dengang.

Men spørgsmålet er stadig, om det er rigtigt med en skruemaskine eller en boremaskine?

Vi vil sige, at begge dele er korrekt og lige anvendelige, så længe man bare når til enighed om, at man taler om det samme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *